Gibanje v naravi

Gibanje v naravi ima številne zdravilne učinke na naše telo in duha.

Gibanje na svežem zraku in med rastlinjem povečuje proizvodnjo serotonina in dopamina, ki sta hormona sreče in dobrega počutja. To lahko pomaga zmanjšati stres, depresijo in anksioznost. Poleg tega, gibanje v naravi povečuje našo koncentracijo in sposobnosti učenja. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki se redno gibajo v naravi, večjo sposobnost koncentracije in boljše rezultate v testih učenja kot tisti, ki se ne gibajo v naravi. Naravna okolja tudi pomagajo zmanjšati simptome različnih zdravstvenih težav. Na primer, bivanje v naravi lahko zmanjša krvni tlak in srčni utrip, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni. Gibanje v naravi je tudi učinkovito pri zdravljenju in preprečevanju diabetesa tipa 2.
Rekreacija v naravnem okolju pomaga pri sprostitvi mišic in sklepov, kar lahko pripomore pri lajšanju bolečin v hrbtu in druge vrste bolečin. Poleg tega, ljudje, ki se gibajo v naravi, običajno občutijo večjo raven energije in moči. Seveda pa ima gibanje v naravi tudi pozitivne učinke na naše duševno zdravje. Občutek povezanosti z naravo lahko pomaga tudi pri obvladovanju stresa in izboljšanju duševnega zdravja.
Če želite izboljšati svoje fizično in duševno zdravje, poskusite vključiti več gibanja v naravi v svoj vsakdanji življenjski slog. S tem boste pripomogli k:

Povečani proizvodnja serotonina in dopamina, ki pomagata zmanjšati stres, depresijo in anksioznost.
Znižanju krvnega tlaka in umirjenemu srčnemu utripu, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni.
Zmanjšanju bolečin, kar lahko vpliva na zmanjšanje bolečin v hrbtu in drugih vrstah bolečin.
Povečani ravni življenjske energije in moči, ljudje, ki se gibajo v naravi, običajno občutijo večjo raven pozitivne naravnanosti.
Izboljšanju dihanja, saj se ljudje med gibanjem v naravi pogosto osredotočijo na dihanje in okolico okoli sebe.
Boljšemu imunskemu sistemu, raziskave namreč kažejo, da ljudje, ki se redno gibajo v naravi, manj obolevajo za virusnimi in bakterijskimi boleznimi.
Povečani proizvodnji vitamina D, saj gibanje na prostem, zlasti v sončnih dneh, poveča proizvodnjo vitamina D, ki je ključen za zdravje kosti in imunski sistem.
Izboljšanju kvalitete vašega spanca, naravno okolje namreč pomaga pri sprostitvi telesa, med gibanjem se v nas kopiči večja količina kisika, to pa posledično vodi tudi do izboljšane kakovosti spanja.
Spodbujanju ustvarjalnosti, saj naravno okolje spodbuja sprostitev misli, kar pa prinaša nove ideje.

Z zelo preprostimi vajami, ki jih lahko izvaja vsakdo, vas bo narava pritegnila, da se boste v njej pričeli zadrževati več časa:
Hoja je enostavna in učinkovita vaja, ki jo lahko opravite v naravi. Začnite z lahkim sprehodom in postopoma povečajte hitrost in razdaljo. Med hojo se osredotočite na dihanje in okolico okoli sebe. To vam bo pomagalo, da se boste sprostili in uživali v naravi.
Hoja s palicami je odlična vaja za celotno telo, ki jo lahko izvajamo v naravi. Palice pomagajo izboljšati ravnotežje in koordinacijo ter pomagajo pri vadbi mišic v nogah in trupu.
Tek je močnejša oblika hoje in je odličen način za vzdrževanje telesne kondicije in izgubo teže. Lahko tečemo po ravnem terenu ali po hribih, po gozdu ali po plaži.
Joga: Joga je enostavna vaja, ki jo lahko izvajamo v naravi. Dovolj je le blazina ali kakšna odeja za sedenje in mišice vam bodo hvaležne. Joga pomaga pri sprostitvi mišic, izboljšuje gibljivost in koncentracijo ter pomaga pri sprostitvi stresa.
Kolesarjenje je odlična vaja, ki jo lahko izvajamo v naravi. Lahko kolesarimo po ravnem terenu ali po hribih, po gozdu ali po plaži. Kolesarjenje pomaga izboljšati kardiovaskularno zdravje, izboljšuje moč v nogah in pomaga pri hujšanju
Plavanje lahko izvajamo v naravi, če imamo dostop do jezera ali morja. Plavanje pomaga izboljšati kardiovaskularno zdravje, izboljšuje moč v rokah in nogah ter pomaga pri hujšanju.
Plezanje je odlična vaja za celotno telo, ki jo lahko izvajamo v naravi. Plezanje pomaga izboljšati kondicijo, moč v rokah in nogah ter pomaga pri sprostitvi stresa, hkrati pa je izjemno zabavno.

Mature father and Eurasian daughters hiking in Mt. Seymour Provincial Park, North Vancouver, British Columbia, Canada
Shopping Cart